Producenci

Your Natural Side Olej meadowfoam

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 15,99 zł 15.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: Your Natural Side
Kod produktu: 5903240784660_20190402111938

Opis

Your Natural Side Olej meadowfoam nierafinowany

Olej meadowfoam – polecany jest do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, poszarzałej, z przebarwieniami, wymagającej regeneracji i odżywienia, a także zniszczonych i pozbawionych blasku włosów.

Idealny do pielęgnacji:

  • cery dojrzałej z oznakami starzenia
  • poszarzałej, wymagającej regeneracji
  • zwiotczałej, o obniżonej elastyczności
  • skóry problemowej, suchej, odwodnionej
  • zniszczonych i pozbawionych blasku włosów
  • łamliwych paznokci

Działanie:

  • ochronne
  • kojące
  • przeciwstarzeniowe
  • odżywcze

Meadowfoam (Limnanthes Alba) posiada unikalny skład, złożony w ponad 95% z długołańcuchowych (ponad 20 atomów węgla) kwasów tłuszczowych. Dzięki nim meadowfoam doskonale zabezpiecza skórę przed nadmierną utratą wody, a jednocześnie nie pozostawia uczucia tłustości. Jest niezwykle lekki, choć z chemicznego punktu widzenia, ma charakter woskowy (podobnie jak jojoba). Posiada zbliżony skład do ludzkiego sebum i na ogół jest dobrze tolerowany przez każdy typ cery. Zawartość witaminy E i C odpowiada za właściwości antyoksydacyjne i wspomagające walkę z drobnymi zmarszczkami czy nierównym kolorytem cery. Kwas ikozenowy pomaga zmniejszyć nadmierne przetłuszczanie się skóry i przywrócić jej prawidłowy balans tłuszczowy, nie blokując porów. Świetny do olejowania włosów, aby je odżywić i wzmocnić naturalny blask.

Stosowanie:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia
  • masaż wybranych partii ciała – stosuj samodzielnie lub zmieszaj dany olej z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego)
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę
  • maska na skórę głowy – wmasuj olej w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych minimum 1 godzinę przed jej umyciem, w celu jej nawilżenia lub zniwelowania łupieżu i przetłuszczania się skóry głowy oraz pobudzenia wzrostu włosów
  • maska na włosy – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów
  • preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej również jako kurację regenerującą dla popękanych pięt lub suchych dłoni. W tym celu przed snem wmasuj olej w skórę pięt/rąk a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią
  • jako odżywka do paznokci – kilka kropel oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil (Olej meadowfoam nierafinowany 100%)
  • Kraj pochodzenia: Indie
  • Postać: płynny olej o ledwo wyczuwalnym zapachu
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

Dostępne opakowania:

  • 10 ml pipeta
  • 30 ml pipeta

Ciekawostki:

  • Olej Meadowfoam powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion Limnanthes Alba (tzw. Piany Łąkowej).
  • Roślina Meadowfoam oryginalnie pochodzi z rejonu Kalifornii i Oregonu, a jej wysokość nie przekracza 30 cm.
  • Nazwa rośliny “Piana Łąkowa” wzięła się od wyglądu jej kwiatów, które w czasie kwitnienia, ze względu na obfitość drobnych białych kwiatów łąki, sprawiają wrażenie pokrytych morską pianą.
  • Olej Meadowfoam ma bardziej woskowaty niż olejowy charakter, w czym podobny jest do oleju jojoba. Jest on zupełnie płynny.
  • Jak podają źródła, pomimo woskowej budowy, olej meadowfoam ma bardzo niski współczynnik komedogenności, dzięki czemu polecany jest do pielęgnacji cery ze skłonnością do powstawania zaskórników.
  • Olej Meadowfoam idealnie nadaje się do aromaterapii, gdyż świetnie wiąże zapach, dzięki czemu utrzymuje się on dłużej na skórze. Dodatkowo, zapewnia dobry poślizg, co czyni go świetnym olejem bazowym do masażu.
  • Nektar kwiatów Meadowfoam wykorzystywany jest do wytwarzania smacznego miodu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl