Produkt dnia
Olej marula- nowo odkryte bogactwo 0
Olej marula- nowo odkryte bogactwo

Olej marula- nowo odkryte bogactwo

Używany przez rdzennych mieszkańców Afryki od wielu wieków, w kosmetyce dostrzeżony dopiero niedawno- olej marula, bo o nim mowa, stał się hitem kosmetyki naturalnej ostatnich lat.

Drzewo marula

Olej marula jest uzyskiwany poprzez tłoczenie na zimno pestek owoców drzewa marula, które pochodzi z Afryki południowej i zachodniej. Co ciekawe, roślina ta nie jest uprawiana, wykorzystuje się zbiory z dziko rosnące. Jest to gatunek drzewa średniej wysokości, należący do rodziny nanerczowatych. Osiąga wysokość 18m, a jego owoce mają wielkość piłki golfowej i budowę przypominającą owoc mango. Roślina ta posiada bardzo długą tradycję wykorzystywania przez rdzenną ludność obszarów jej występowania. Marula jest rośliną rozdzielnopłciową, stąd też owocujące drzewa rosną zawsze parami przez kilkaset lat. Z tego powodu stałą się przedmiotem wierzeń lokalnych plemion w jej magiczną moc, która przywraca płodność.

Do jakiej skóry używać olejku marula?

Mówi się, że jest to olej odpowiedni dla każdego rodzaju skóry. Ceniony jest za swoją wyjątkową lekkość i szybką wchłanialność. Dzięki tym właściwościom jest niezastąpiony do stosowania na dzień. Można zaaplikować go na oczyszczoną skórę około 20 minut przed wykonywaniem makijażu. Ponadto z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E olej marula ma działanie przeciwzmarszczkowe i poprawiające napięcie oraz elastyczność skóry. Skutecznie niweluje opuchnięcia pod oczami i rozświetla skórę. Bardzo szybko się wchłania- należy do tzw. suchych olejów, nie zatyka porów.

Pielęgnacja skóry trądzikowej

Olej marula jest również bogatym źródłem witaminy C co stymuluje regenerację skóry. Jest więc stosowany do przyspieszania gojenia drobnych ran, krostek i blizn powstałych na skutek trądziku. Ma działanie rozjaśniające skórę i zmniejszające widoczność piegów. Jest znany z właściwości przeciwzapalnych, co również znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry zmagającej się z trądzikiem.

Olej marula na rozstępy

Kosmetyk ten znalazł również uznanie wśród pań stosujących go do masażu zapobiegającemu pojawianiu się rozstępów. Jest także doskonałym środkiem niwelującym cellulit. Bardzo duża zawartość kwasu oleinowego sprawia umożliwia jego penetrację wgłąb skóry i dostarczenie wszystkich witamin jakie zawiera. Intensywnie nawilża skórę zwiotczałą, zapobiega rozkładowi kolagenu.

Olejowanie włosów

Tu również znalazł swoje zastosowanie. Jest używany do olejowania włosów- głównie tych cienkich i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi. Zapobiega rozdwajaniu końcówek, działa naprawczo nie obciążając jednocześnie włosów. Pomaga również przy problemach skóry głowy- pomaga zwalczać zmiany łupieżowe.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl